Обратно към пълната версия на статията »

6600 висши служители ще бъдат наблюдавани за корупция

6600 висши служители ще бъдат наблюдавани за корупция
A A+ A++ A

Единен орган ще проверява имуществото на хората по високите етажи на властта, както и опасността от конфликт на интереси. Това предвижда националната стратегия за борба с корупцията, която представят днес вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов.

Около 6600 души попадат във фокуса на тези проверки.

Единният орган ще може да налага административни санкции като отстраняване от работа и глоби. При установени нарушения ще се сезира Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и прокуратурата.

Това са образно казано главата на рибата, от която се вмирисва всичко, обясни пред БНТ правосъдният министър. Министри, депутати, областни управители водят списъка.

Важно е този орган да бъде излъчен от парламента, смята Христо Иванов. Но стремежът ще бъде да се избегнат партийните битки, а да се намери работеща формула.

Целта не е до края на годината да има 30 души с повдигнати обвинения и да се размахват документи по пресконференции, а да накараме институциите да работят, каза министърът.

Вчера напрежението по темата за съдебната реформа създаде излизането на представителите на прокуратурата от работната група, която работи по стратегията на Христо Иванов.

Депутати от ГЕРБ изненадващо внесоха проект за промени в Закона за съдебната власт, различен от този на правосъдното министерство. На този фон снощи министър Иванов получи подкрепа от премиера Бойко Борисов в социалните мрежи. В профила си министър-председателят заявява, че правосъдният министър има пълната му подкрепа и изтъква активната им съвместна работа по промените в закона за съдебната власт.

Пред БНТ правосъдният министър отхвърли идеята да подава оставка заради разминаването с депутатите от ГЕРБ. Той приема действията им като партийно съревнование, а не като лична атака.

#Христо Иванов #прокуратурата #корупция