Обратно към пълната версия на статията »

Дребнав скандал сложи край на ключовата среща на Еврогрупата

Дребнав скандал сложи край на ключовата среща на Еврогрупата
Главните действащи лица в скандала – Жан-Клод Юнкер и Мария Фектер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ключовата среща на финансовите министри на Еврозоната в датската столица Копенхаген завърши със скандал.

Пресконференцията, с която трябваше да приключи срещата, беше отменена, защото председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер бил ядосан на австрийската си колежка Мария Фектер, предадоха АФП и БГНЕС, позовавайки се на дипломатически източник.

Малко преди 13:00 часа местно време (11:00 часа по Гринуич) беше изпратено съобщение до медиите, че пресконференцията няма да се състои въпреки обявеното споразумение за засилване на финансовата предпазна стена срещу дълговата криза във Валутния съюз на 800 млрд. евро.

Вместо да се посочи причината за отмяната на пресконференцията, на журналистите беше изпратено комюнике за резултатите от срещата.

Дипломатически източник обаче разкри, че Жан-Клод Юнкер бил бесен на Мария Фектер.

Австрийската финансова министърка влезе в залата за пресконференции след края на срещата на Еврогрупата по-рано в петък и обяви решенията, взети на форума.

Тази задача обаче по принцип се изпълнява от Жан-Клод Юнкер. Така австрийската министърка вбесила председателя на Еврогрупата.

Тя разкри общата сума на предпазната стена на Еврозоната и подробности около спасителния механизъм. Мария Фектер е свикнала да говори пред журналисти по време на срещите на министрите от Еврозоната и е известна с това, че не обича да си държи езика зад зъбите.

Именно тя разкри разногласието между министрите от Еврозоната и американския им колега Тимъти Гайтнър на предишна среща на Еврогрупата в Полша през септември 2011 г.

#еврозона #еврогрупа #Копенхаген #Жан-Клод Юнкер #Мария Фектер