Обратно към пълната версия на статията »

Последният преглед на фаталния самолет е правен в София

Последният преглед на фаталния самолет е правен в София
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Последният технически преглед на фаталния Еърбъс 320, катастрофирал в Алпите, е направен в София миналата есен. Според транспортното ни министерство злополучната машина е била на преглед у нас точно преди година - на 23 март. Нова телевизия обаче твърди, че това не е единственият полет на самолета до България.

За последно разбилият се самолет е минал основен технически преглед в базата на "Луфтханза техник" в София и е пристигнал от Дюселдорф. Това е станало миналата година в края на октомври. Самолетът е стоял 8 дни, след което отново се е върнал в Дюселдорф.

Преди излитане всеки самолет минава и така наречения „чек, който гарантира безопасността на полета. „Техническият състав оглежда самолета, извършват се задължителните предполетни проверки”, обясни Ростислав Бъчваров - ръководител “Оперативен център”, летище София. При явяването на екипажа, обикновено командира или втория пилот, а понякога и двамата, оглеждат самолета. „По същия начин след приключване на полета в така наречения бордов дневник, екипажът нанася информация за проблемите по време на полета от техническо естество", обясни още Бъчваров.

След кацане и сваляне на пътниците техниците отново правят задължителни прегледи. „Тогава започва отстраняването на евентуално наличие на дефекти, отбелязани в дневника”, уточни Бъчваров. Освен това на определен брой кацания и работа на двигателите се правят задължителни проверки и всичко се отбелязва в досието на самолета.

„Техническият състав, който обслужва самолета, също трябва да бъде лицензиран. Те минават на съответното обучение за всеки тип самолет”, обясни Бъчваров. Въпреки инцидентите във въздуха статистиката е категорична: вероятността да загинеш в самолетна катастрофа е 1 към 25 милиона.

Въпреки последните данни, че копилотът Андреас Куниц умишлено е разбил самолета, остава и хипотезата за техническа неизправност.

#самолет #Алпи #летище