Обратно към пълната версия на статията »

Збигнев Бжежински: Украйна днес напомня случвалото се преди Втората световна война

Збигнев Бжежински: Украйна днес напомня случвалото се преди Втората световна война
Збигнев Бжежински
A A+ A++ A

„Атмосферата около украинския конфликт напомня това, което се е случило непосредствено преди Втората световна война“, заяви Збигнев Бжежински в Брюксел пред полски журналисти.

Бившият съветник на американския президент Джими Картър участва в годишната среща на политици, интелектуалци и  представители на едрия бизнес от цял свят, организирана от германския фонд "Маршал“.

На въпроса възможно ли е да се преговаря с Владимир Путин, Збигнев Бжежински отговори: „Не съм психолог, не знам  какво е в главата му. Можем да видим, че Путин е решителен човек, той има грозна мотивация, напомняща времената в навечерието на Втората световна война“.

Бжежински сподели и своята визия как да се разреши конфликта в Източна Украйна: „Необходимо е да се използва същото решение, което оправда себе си в случая с Финландия след Втората световна война. По въпросите на  отбраната и  безопасността те са неутрална държава, по въпросите на икономиката и политиката - свързани със Запада. Членство на Украйна в НАТО - не, въоръжаване - да“.

#Украйна #Збигнев Бжежински