Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: Газовата връзка с Гърция може да стане с европейски пари

Борисов: Газовата връзка с Гърция може да стане с европейски пари
Бойко Борисов Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Интерконекторът България-Гърция, мисля, че ще успеем да го направим с европейски пари. Имам уверението на Марош Шефчович и на всички колеги, че ще бъде финансиран от ЕК, заяви Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където бе заседанието на Европейския съвет.

Борисов посочи още, че от вчера „Булгартрансгаз” е завършил процедурата с Румъния и започва строителството на нов интерконектор, който ще може да подава газ и в двете посоки, при това в големи количества – над 30 млрд. куб. метра.

"Темата за газовия хъб стои на масата на всички, включително на бюрото на председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер. От тук нататък ще се работи доста активно“, заяви премиерът.

Бойко Борисов каза още, че ще настоява категорично и вече всички знаят, че това е възможно да се случи. Ще има няколко източници на газ.

Той припомни, че до момента няма писмен документ за прекратяване на проекта „Южен поток”.

„Турски поток” не е така лесно да стане, както се говори. Докато един газов хъб – газът може да идва от Русия, може да идва от интерконектора от Гърция, азерски газ, от Румъния, от нашите находища в Черно море. Абсолютно е логично. И ако дойдат големи световни компании, които да инвестират в този хъб, като разширим Чиренското хранилище, имаме и много добра газопреносна система с нови компресори, които тези дни ще ги пускаме в експлоатация – България е едно добро място това да се направи“, каза премиерът.

#Интерконекторът България-Гърция #Борисов #Бойко Борисов #Гърция #Румъния #хъб #Жан-Клод Юнкер #Южен поток