Обратно към пълната версия на статията »

Една трета от клетките на мобилните оператори в София – незаконни

Една трета от клетките на мобилните оператори в София – незаконни
Над 300 клетки на мобилните оператори в София са незаконни и трябва да бъдат премахнати, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Снимка: econ.bg
A A+ A++ A

Над 300 клетки на мобилните оператори в София са незаконни и трябва да бъдат премахнати, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Забрана за използването на 300 базови станции на мобилните оператори има само в София“, заяви Павлова пред bTV.

„Това са почти една трета от станциите в столицата“, посочи Павлова.

Министерството ще спира тока на клетките, като е дало възможност на операторите това да става по график, за да може да обслужват клиентите си. Сезиран е и главният архитект на столицата.

МРРБ е поискало от Столична община и информация дали въпросние клетки са законни, т.е. имат ли разрешение за строеж. И дали отговарят на изискванията за отстояние и монтаж.

Незаконните трябва да бъдат премахнати, а останалите, за да бъдат използвани, трябва да изпълнят изискванията за експлоатация.

Павлова подчерта, че проверката на министерството идва по искане на прокуратурата.

Инициативен комитет на граждани от години се бори с базовите станции в София. Те посочват вредата от тях за хората с алергии и други заболявания.

„Около 200 станции са поставени върху стълбовете на контактната мрежа и по стълбовете за уличното осветление. Нито една молба за ползването им обаче не е подадена в общината“, каза Вили Лилков, заместник-председател на Столичния общински съвет.

„И нито една стотинка не е получила общината от това. А поставянето им върху контактната мрежа е абсолютно забранено по закон“, посочи той.

Министър Павлова каза, че няма вариант за процедура по узаконяване на незаконните базови станции, ако се окаже, че има такива.

„Ако нямат разрешение, те трябва да бъдат премахнати. Едва след това могат да подадат документи в общината и да чакат разрешение да бъдат изградени отново“, обясни министърът.

По думите й обаче мобилните оператори са наясно и имат готовност да премахнат станциите, които не отговарят на изискванията.

„Вярвам, че ще бъдат коректни към своите потребители“, каза Павлова.

Тя добави, че разбира хората, които се притесняват от антените на операторите, които са в близост до дома им. Самата тя призна, че би се притеснила, ако пред прозореца й има антена.

По повод акцията за премахване на висящите кабели на интернет доставчиците и кабелните оператори, Павпова уточни, че забраната важи само за населени места с над 10 хиляди жители.

Проверките до момента показва, че има много нарушения – издадени са над 450 заповеди за премахване. А всяка заповед може да касае цели квартали.

В идеалния център на София кабелите вече са премахнати, а в цялата област Смолян нямало нито едно нарушение.

„Най-късно от 1 юли ще може да се кандидатства за финансиране за саниране на сградите“, съобщи още Павлова.

Това може да стане само след решение на общото събрание на етажната собственост. Програмата се отнася само за многофамилни жилищни сгради – минимум на три етажа и с минимум шест отделни жилища (или ателиета) в сградата.

Над 700 хиляди жилища трябва да бъдат обновени. В момента текат търгове за избор на проектни мениджъри и за енергийно и конструктивно обследване.

Със средствата, с който министерството разполага, ще могат да бъдат санирани около 180 сгради – или около 6 хиляди жилища.

#Лиляна Павлова #Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #мобилни оператори #клетки #София