Обратно към пълната версия на статията »

Кристалина Георгиева: 1 евро за превенция спестява от 4 до 7 евро за справяне с бедствията

Кристалина Георгиева: 1 евро за превенция спестява от 4 до 7 евро за справяне с бедствията
Кристалина Георгиева на Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всяко евро, инвестирано в превенция, спестява между четири и седем евро за справяне с последствията от бедствията, когато те настъпят. Това заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева каза на Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Затова според нея е нужно по-ефективно използване на средствата. Георгиева призова още за по-голям ангажимент към прилагане на приетите правила на практика, интегриране на мерки за управление риска от бедствия във всички политики, както и въвличане на обществото като цяло в работата по намаляване на риска от бедствия.

По думите й светът има нужда от универсална рамка за намаляване на риска от бедствия, към която всички да подходят отговорно.

Документът трябва ясно да илюстрира ангажимента на международната общност

към управление на риска и да подкрепя най-уязвимите членове на обществото.

Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия има за цел да приеме документ, който да наследи Рамката за действие Хиого 2005-2015. Форумът се провежда в японския град Сендай от 14 до 18 март 2015 г. Кристалина Георгиева е начело на делегацията на Европейския съюз (ЕС) на събитието, заедно с европейския комисар за хуманитарна помощ и реакцията при кризи Христос Стилианидис.

Тази сутрин Георгиева беше един от гостите на закуска, организирана от генералния секретар на ООН Бан Ки Муун. Той събра всички лидери на световната организация в борбата за намаляване на риска от бедствия.

Георгиева е един от тримата глобални лидери на световната организация

в борбата за намаляване на риска от бедствия. Тя е носител на тази титла редом с президента на Финландия (2000-2012) Тария Халонен и президента на Индонезия (2004-2014) Сусило Бамбанг Юдойоно.

В рамките на събитието Кристалина Георгиева се срещна с Хелън Кларк (Програма на ООН за развитие), Ертарин Казън (Световната продоволствена програма на ООН), Маргарет Валстрьом, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия в Сендай се провежда само няколко дни след четвъртата годишна от тежкото земетресение, последвано от мощно цунами, което разруши голяма част от източното крайбрежие на Япония и причини аварията в АЕЦ "Фукушима". Преди няколко месеца се навършиха и 10 години от катастрофалното цунами в Индийския океан, което опустоши огромна част от крайбрежието на Индонезия, Тайланд, Шри Ланка и Индия.

#ЕС #Европейския съюз #ООН #Европейската комисия #ЕК #бедствено положение #бедствия #Кристалина Георгиева #Бан Ки Мун