Обратно към пълната версия на статията »

Синодът награждава премиера с най-високо църковно отличие

Синодът награждава премиера с най-високо църковно отличие
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Светият Синод на Българската православна църква взе решение да отличи премиера Бойко Борисов с орден „Св. цар Борис – Покръстител” -  първа степен

Орденът е най-високият в наградната система на Църквата ни. Учреден е по решение на Св. Синод  по повод 1300 години от създаването на българската държава. Отличието се връчва на предстоятели на православни църкви и държавни глави с особени заслуги към Църквата.

С този орден са отличени: Българският патриарх Максим 1979 г. и руските патриарси Пимен - 1974 г., Алексий II - 1998 г. и Кирил - 2012 г.

От политическите лидери носители на орден "Св. цар Борис - Покръстител" са руският президент Владимир Путин, както и президентът Георги Първанов и бившият премиер Симеон Сакскобургготски за заслуги към православието - най-вече за тяхната роля в ликвидирането на църковния разкол.

Високото отличие ще бъде връчено на премиера на 2 май, денят в който Църквата чества св. цар Борис Покръстител, по време на тържествата по повод 1145-годишнината от основаването на самостойна Българска православна църква.

#Българската православна църква #Светият синод #орден #Бойко Борисов #църква