Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев заръча на посланиците „да промотират" България

Плевнелиев заръча на посланиците „да промотират" България
В присъствието на министъра на външните работи Николай Младенов президентът Росен Плевнелиев закри конференцията на ръководителите на българските дипломатически мисии зад граница, 28 март. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев изпрати бъдещите български посланици по своите мисии из света с посланието, че трябва активно да промотират „марката България".

В речта си при закриването на посланическата конференция в София шрезидентът призова дипломатите да развиват връзките с медиите в държавите, където са на мисия, да не правят обещания, които знаят, че не могат да изпълняват и така да защитават и надграждат репутацията на страната ни в тези държави, предаде „Дарик".

"Ние може да не сме the best, понякога обаче е много по-добре да си second best, но да имаш категорични концепции и приоритети," заяви президентът.

Плевнелиев каза също, че очаква от посланиците на България да институционализират и динамизират връзките с развитите технологично държави, с оглед на изработването на съвместни проекти.

"Когато работим с водещите the best, спокойно можем да бъде second best и да се превърнем в the best в региона, което е една достойна цел," заяви държавният глава.

Той изтъкна, че 62% от българския износ е насочен към ЕС, но светът е много по-широк и динамичен и затова разчита на посланиците ни да работят за отварянето на страната ни към този свят.

"България трябва да търси нови пазари и да разширява съществуващите," посочи Плевнелиев и даде за пример Китай, Япония, Корея, Катар и Израел.

Плевнелиев каза също, че трябва да се прекрати практиката, при която официални запитвания от чужди страни към български посолства „биват удобно забавяни или забравяни".

Той завърши с това, е иска чужденците да свързват името България с нещо положително, като подчерта, че не е трудно някой да ти направи добър пиар, но че това не се равнява на изграждането на добра репутация.

„Може да си платите на някого да работи за вашия имидж, но не може да си платите на някого да ви направи репутацията. Тя е последователно усилия на много лидери, на много партии, на много политици, на много дипломати. Репутацията на България се кове не просто само от новия посланик, тя се кове с последователните усилия на много посланици преди това. Тази репутация ни е много важна за позиционирането на България по нов начин на международната сцена," каза Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #посланици