Обратно към пълната версия на статията »

Германският дипломат №1: България и Германия се нуждаят една от друга в Европа

Германският дипломат №1:  България и Германия се нуждаят една от друга в Европа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"България и Германия се нуждаят една от друга в Европа. Сътрудничеството ни е необходимо, но то не трябва да бъде само на ниво високопоставени лица, а да бъде и сред обикновените хора". Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си със своя български колега Даниел Митов.

По думите му Германия е готова да окаже съдействие за необходимите реформи в България. Щайнмайер особено подчерта ситуацията с инвестиционния климат в България и това, че трябва да се работи за неговото подобряване.

Германският външен министър посочи, че над 50 000 българи живеят и работят в Германия. Около 5000 български студенти получават своето образование във федералната република и над 5000 германски фирми работят в България. Всичко това допринася за двустранното сътрудничество.

Особен акцент министър Щайнмайер постави и върху проблема с нелегалната имиграция. "България и Германия са две страни, за които този въпрос е много важен и те имат затруднения с него - България като външна граница на ЕС, а Германия, защото със своя стандарт тя е привлекателна за търсещите нов дом", заяви той.



От своя страна външният министър Даниел Митов заяви, че Германия ще окаже помощ на България при предстоящото председателство на страната ни в ЕС, което ще бъде през 2018 г.

Двамата министри са обсъдили още теми като ситуацията в Близкия изток и украинската криза. И двамата изразиха надежда, че минските споразумения ще оцелеят и мирът в Украйна ще се спазва. В тази връзка особено подчертаха ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която трябва да подпомогне установяването на траен мир в Източна Украйна, за да няма повече жертви.

#Франк-Валтер Щайнмайер #Даниел Митов #Германия #дипломат