Обратно към пълната версия на статията »

Не пътувайте в областите Смолян, Кърджали и Перник, съветват от “Пътна инфраструктура”

Не пътувайте в областите Смолян, Кърджали и Перник, съветват от “Пътна инфраструктура”
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Агенция  “Пътна инфраструктура” (АПИ) препоръчва на шофьорите да не пътуват в областите Смолян, Кърджали и Перник заради силните снежни бури тази нощ. Ако все пак се налага, това трябва да се случва само по първокласната пътна мрежа.

Червен код е обявен за 3 области на Южна България

заради интензивни снеговалежи и бурен вятър. Опасното време е в сила за районите на Смолян, Кърджали и Хасково. В 10 области на Централна и Северна България е обявен оранжев код за силни снегове и виелици. Става дума за районите на  Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Половината от град Смолян е без ток

Много населени места в областта също са без електричество. Това важи и за цялата община Рудозем. Там вече беше бедствено положение. Кметът на града Румен Пехливанов разказа, че се е наложило да се монтира агрегат на една от бензиностанциите, защото няма и гориво за снегопочистващата техника.

В цялата област има забрана за движение на тежкотоварни автомобили, а леките автомобили трябва да се движат само с вериги, дори в рамките на областния град. Десетки са закъсалите автомобили.

Пристанище "Варна" беше затворено

тази нощ заради силен вятър. От ръководството на корабния трафик уточниха, че затворени за маневриране са всички плавателни канали. Силата на вятъра, който е от североизточна посока, е около 9-10 метра в секунда, като поривите му надхвърлят 12 метра в секунда.

Поради преливане на моста на река Ропотамо е затворен за движение пътя Веселие-Ясна поляна, съобщиха от АПИ. Временно се спира движението на товарните моторни превозни средства над 10 тона по автомагистрала „Люлин“ в двете посоки. Поради обилен снеговалеж се ограничава движението им и по магистрала „Тракия“ от Траянови врата в посока София и от София към Траянови врата.  Заради свлачище временно затворен за движение и Айтоски проход при с. Билка.

Пътят Юндола-Белово е затворен

за движение на МПС поради паднали дървета.

Възстановено е движението по автомагистралите "Люлин" и "Тракия" за товарни автомобили над 10 т., уточняват още от АПИ.

#снеговалеж #червен код #сняг #пътища #бедствено положение