Обратно към пълната версия на статията »

Годишнина от геноцида в Ходжали – една от най-големите трагедии на XX век

Годишнина от геноцида в Ходжали – една от най-големите трагедии на XX век
Снимка: Посолство на Азербайджан в България
A A+ A++ A

Азербайджан ще отбележи годишнина от трагедията в град Ходжали. По този повод посолството на Азербайджан в София е в траур. От там съобщиха, че азерският народ има всички законни мотиви за започване на правни действия в Международния съд към ООН срещу Армения.

В нощта между 25 и 26 февруари 1992 година в Ходжали от провинцията Нагорни Карабах въоръжените сили на Армения заличават от лицето на Земята този град с помощта на бронирана техника и войскови части.

Преди атаката, вечерта на 25 февруари, градът е подложен на ожесточен оръдеен обстрел на тежка артилерия. В следствие на това Ходжали е изцяло опожарен. Около 2500 души биват обградени от врага и напускат града с надеждата да достигнат до районния център Агдам. Но в рамките на един ден от 2500 жители на Ходжали, напуснали разрушения град, биват избити 613, от които 63 са деца, 106 жени и 70 старци, като 8 семейства са напълно избити, 25 деца загубват и двамата си родители, а 130 — поне един от тях. Измежду 487 ранени от вражеския огън, 76 са деца. 1275 ходжалени биват взети за заложници, а други 150 се водят за безследно изчезнали. Според актуалните цени за 1 април 1992г., частното и държавно имущество което е разрушено или загубено е на стойност 5 милиарда рубли.

Град Ходжали с население около 7 хил. жители, се намира на 10 километра югозападно от Ханкенди, в полите на планината Карабах, на пътя между Агдам – Шуша и Аскеран – Ханкенди. Единственото летище в зоната на Карабах, също се намира в Ходжали. Основните интереси на арменците са свързани със стратегическото му положение.

#Азербайджан #Армения