Обратно към пълната версия на статията »

Станишев: Новият, старият собственик или държавата плати заплатите в Мадан?

Станишев: Новият, старият собственик или държавата плати заплатите в Мадан?
Янаки Стоилов (вляво) подкрепи лидера Сергей Станишев (вдясно) в мнението, че БСП трябва да се превърне в „алтернатива на олигархичната власт и да спечели следващите избори“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев се усъмни в подхода на правителството за справянето със ситуацията в Мадан и обобщи, че той „показва безсилие и нефункциониране на държавата“.

„Чух, че две банки са работили събота и неделя и не знам чии пари са преведени на протестиращите миньори в Мадан - на новия, на стария собственик или на държавата“, заяви Станишев, цитиран от БГНЕС.

Той прогнозира, че ситуацията в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали ще се развие като тази с комбината в Кремиковци и зададе редица въпроси около мерките на правителството за справяне с проблемите на металурзите.

„Дали тази ситуация не се отнася за преразпределение на собственост в полза на близки на управляващите? Дали за този, който прави услуга в настоящия момент, няма да има отплата в бъдеще?“, попита Сергей Станишев.

Според лидера на социалистите БСП трябва да предложи своите обмислени мерки не като имитационна опозиция, а с ясна политическа линия, защото „се изгражда авторитарно управление, държавно-монополистичен капитализъм, създават се изкуствени преференции във всеки сектор, развива се една антисоциална държава у нас“.

„Честността на изборите ще бъде от ключово значение за това. Но отсега се готви фалшификацията и манипулацията на следващите избори“, смята Сергей Станишев.

„Хубаво е, че хората си получиха заслужените заплати, но доколко държавата е бездействала и трябва ли хора с такива проблеми да излязат на улицата, да дойде премиерът и да реши проблема им“, попита опозиционният лидер.

Според него в момента в страната има няколкостотин предприятия, в които не се плащат редовно заплати, като вина за това има държавата, спряла плащанията към бизнеса преди 2 г.

#БСП #Кремиковци #Кърджали #заплати #Мадан #Сергей Станишев