Обратно към пълната версия на статията »

Цветанов критикува прокуратурата за убийството на Шкафа

Цветанов критикува прокуратурата за убийството на Шкафа
Цветан Цветанов не поиска да каже коя е водещата версия за убийството на Шкафа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешният министър Цветан Цветанов разкритикува прокуратурата, защото не е поискала промяна на мярката за Кирил Кирилов–Шкафа от „подписка“ в „задържане под стража“.

Обвиняемият по делото „Наглите“ Киро Шкафа беше убит малко преди 22:00 часа на 24 март пред блок 353 в столичния квартал „Младост“, докато се прибирал с жената, с която живее на семейни начала.

Срещу него е стреляно 7-8 пъти, като е улучен на три места. Опитал се е да избяга, но след като е бил ранен в крака, е бил настигнат и доубит пред входа на блока, в който живее.

„Тъй като той излежаваше присъда във врачанския затвор, и затова му се наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка“. След като Кирилов излежал присъдата си, прокуратурата не е поискала промяна на мярката му по делото „Наглите“, тъй като той имал изрядно процесуално поведение“, обясниха в понеделник от държавното обвинение.

Цветан Цветанов обаче обясни, че случаят с Кирилов не e в обичайната хипотеза на Наказателно-процесуалния кодекс. Министърът се е консултирал с представители на съдебната система и така стигнал до извода, че прокуратурата е трябвало да поиска промяна на мярката, предаде БГНЕС.

Той смята, че по делото „Наглите“ съдът е изменил мярката справедливо, тъй като не е могъл да се съобрази с факта, че Кирилов е имал присъда и е лежал в затвора.

„Но когато лицето е излязло от затвора, след като излежало присъдата си, аз смятам, че поне е трябвало да бъде направен опит, за да бъде искана промяна на мярката в най-тежката „задържане под стража“, посочи вътрешният министър.

Той се мотивира с това, че всъщност обстоятелствата за промяната са излежаваната от него присъда. А след като присъдата е била излежана, де факто обстоятелствата са се променили.

Цветан Цветанов е категоричен, че в МВР не е постъпвала информация за това, че Кирил Кирилов искал да каже кой стои зад „Наглите“.

„През целия процес това е лицето, което не е имало абсолютно никакво желание, нито пък е давало сигнали за съдействие“, заяви Цветанов.

Той не поиска да каже коя е водещата версия за убийството на Шкафа.

#делото „Наглите“ #Кирил Кирилов #Киро Шкафа #Шкафа #Кирил Кирилов–Шкафа #Цветан Цветанов #министър