Обратно към пълната версия на статията »

България и Румъния искат повече НАТО центрове в Европа

България и Румъния искат повече НАТО центрове в Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния подкрепят растящото присъствие на НАТО в Югоизточна Европа и Черно море, заяви в Букурещ румънският президент Клаус Йоханис след разговор с българския си колега Росен Плевнелиев. Двамата президенти са обсъдили и перспективите за засилване на сътрудничеството на България и Румъния в сферата на отбраната, както и провеждането на повече съвместни учения на въоръжените сили на двете страни.

Държавният ни глава е на еднодневна визита в северната ни съседка. Той и колегата му Клаус Йоханис обсъдиха в Букурещ борбата с корупцията по високите етажи на властта и успехите на България в тази област. Регионалното сътрудничество също бе акцент в разговорите. Плевнелиев призна, че спрямо резултатността на обществено значимите дела България изостава от Румъния. Въпреки това той отчете, че страната ни също има своя напредък. „Необходима е ефективност в работата на правосъдната система, както и политическа воля и кураж, за да се отговори на очакването на гражданското общество", категоричен е той.

Плевнелиев изрази задоволство от факта, че българският парламент е приел с конституционно мнозинство стратегия за продължаване реформата в сектор „Правосъдие". „Очаквам конкретни дела", отсече той. Държавният глава обаче вижда позитивни сигнали в българските правораздавателни органи. "Само вижте решения, които се взеха в последните дни на Висшия съдебен съвет, които бяха може би немислими преди време, за отстраняване на съдии и то високопоставени", доволен е Плевнелиев.

Държавният глава намеква за отстранената в четвъртък шефка на СГС Владимира Янева. Припомняме, членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха отстраняването на съдия Владимира Янева като съдия и като председател на Софийския градски съд. Това стана, след като новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска цялото ръководство на СГС да бъде отстранено по повод скандала „Червеи".

От „Дондуков" 2 уточняват, че двете страни подготвят образователни проекти, за да отговорят на нуждите на българското национално малцинство в Румъния и на румънската общност у нас. България ще продължи да подпомага банатските българи в усилията им за съхраняване на тяхната езикова и културна идентичност, увери.

По време на съвместната пресконференция Плевнелиев отчете, че за страната ни Румъния е добър съсед, партньор и съюзник. И двете държави имали амбицията да постигнат конкретни резултати по отношение на енергийната диверсификация и увеличаване на сигурността на доставките на природен газ.

Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че Югоизточна Европа има нужда от регионален пазар за природен газ и от регионална енергийна борса, които ще либерализират пазара на енергия и ще дадат на държавите от региона възможност за доставки на конкуретни цени.

Румънският президент се похвали, че страната му произвежда много електроенергия и дори има интерес да свърже електропреносната си мрежа с нашата. Северната ни съседка е амбицирана да изнася ток за държавите от региона.

Двамата държавни глави изтъкнаха, че присъединяването към Шенген е приоритет и не можем да чакаме безкрайно.

#Росен Плевнелиев #Румъния #НАТО #Букурещ #Клаус Йоханис