Обратно към пълната версия на статията »

Дяконеску: Нямаме спор с България, искаме подялба по правилата

Дяконеску: Нямаме спор с България, искаме подялба по правилата
Министърът на външните работи на Румъния Кристиан Дяконеску. Снимка: AP
A A+ A++ A

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че Букурещ няма спор с България.

Във връзка с разногласието със София той посочи, че залогът е да се уточни зона, спрямо която да се приложи конвенцията за морско право, съобщи вестник „Евениментул зилей“, цитиран от БТА и „Дневник“.

„Нямаме спор с България. Имаме само претенция да се уточни, съгласно правилата на международното право, една зона, едно геометрично място, спрямо което да се приложи конвенцията за морско право, тоест подялба съгласно тези правила“, заяви министърът за телевизия „Реалитатя“.

Миналата седмица пред друга местна телевизия Кристиан Дяконеску заяви, че между Румъния и България има „спорна зона“, що се отнася до държавната граница в морето, като обясни, че става въпрос за 17 кв. км. Дяконеску посочи още, че трябва да бъде обсъдено и положението на румънското малцинство в България.

Изявленията му предизвикаха серия реакции и коментари и в двете страни. По повод претенциите за спорната зона в Черно море в края на миналата седмица българският външен министър Николай Младенов заяви, че случаят е свързан с множество технически параметри, които са обект и на класифицирана информация, затова не могат да бъдат коментирани публично.

Запитан дали залогът в този случай е евентуално развитие на проекта „Набуко“ в конкуренция с проекта „Южен поток“, Дяконеску заяви, че този въпрос не влиза в компетенциите на министерството, което ръководи.

„В министерството на външните работи не се занимаваме с аспекти на енергетиката, икономиката, други въпроси. Ние се занимаваме с международни договори и с тяхното прилагане. Аз не зная какъв ще бъде резултатът, чрез прилагането на принципите на международното право, от подялбата между двете страни. Няма откъде да знам това“, подчерта румънският министър.

„Колкото повече тази тема се политизира и коментира в България, толкова повече се влиза в интереса на други държави“, коментира от своя страна министърът на външните работи Николай Младенов пред Нова телевизия.

По думите му спорът е технически, свързан е с методология, а преговорите вървят още от времето на социализма.

„Няма основание да се притесняваме от този казус, но колкото повече тази тема се държи в общественото внимание и колкото повече се нагнетява ситуацията, толкова по-трудно ще намерим изход“, предупреди българският външен министър.

#Румъния #България #Букурещ #Кристиан Дяконеску #външен министър #Николай Младенов #малцинство #София #Черно море #Южен поток #Набуко