Обратно към пълната версия на статията »

Намалява престъпността срещу туристите в Банско

Намалява престъпността срещу туристите в Банско
За зимния период ръстът на разкриваемост на престъпленията в курорта е повишен с 6%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Намалял е броят на престъпленията срещу чуждестранните туристи в Банско, заяви директорът на ОДМВР – Благоевград, Георги Костов.

В Банско бе представен отчет за дейността на румънските и гръцките полицаи, които се грижеха за сигурността на чуждестранните туристи през зимния сезон в курорта, предаде „Фокус“.

Георги Костов обясни, че дейността на полицаите е въз основа на договорености между вътрешните министерства на Румъния, България и Гърция и на утвърдилата се вече практика за осигуряване сигурността на чуждестранните туристи.

Полицаите са осъществявали съвместна патрулно-постова дейност. Реализирали са се пет смени от два гръцки и два румънски патрула.

За период от 13 декември до 26 март са осъществени 103 съвместни наряда. Извършени са проверки на 1200 румънски и гръцки граждани и е оказана помощ при 12 пътнотранспортни произшествия. За този период не са регистрирани тежки престъпления.

Костов посочи, че най-често срещаните престъпления са свързани с кражба на автомобили на чуждестранни туристи. В сравнение с миналата година се забелязва 60% спад на този тип престъпления.

Най-често срещаните инциденти с чуждестранни туристи са кражби. И в това направление се бележи спад с около 10%.

За отчетения период в Банско са възникнали 8 скандала с румънски и гръцки граждани. Образувана е и една административна преписка.

Престъпленията срещу гръцките туристи са три. Това са открито използване на фалшиви документи, увреждане на техника в казино и пласиране на 50 фалшиви евро.

За зимния период ръстът на разкриваемост на престъпленията е повишен с 6%.

„Съвместната дейност на чуждестранните полицаи е много добра. Крайната оценка показва, че намалява броят на престъпленията срещу чуждестранните туристи и се повишава чувството на сигурност у тях“, категоричен бе директорът на ОДМВР – Благоевград.

Кметът на Банско Георги Икономов коментира, че общественият ред и сигурността са възлови моменти по време на зимния туристически сезон. Той каза още, че се работи за създаването на обществена полиция, тъй като обстановката в курорта е специфична.

#Банско #Георги Костов #Благоевград #ОДМВР #Румъния #България #Гърция #полицаи #престъпления