Обратно към пълната версия на статията »

Командният център на НАТО у нас ще бъде в София

Командният център на НАТО у нас ще бъде в София
A A+ A++ A

Министрите на отбраната от НАТО са днес в Брюксел, очаква се да одобрят изграждането на командни центрове на Алианса в шест държави, сред които и България.

Командните центровете ще са логистични и ще се занимават с координация, планиране и управление, обясни пред БНТ бившият военен министър, сега съветник на премиера Бойко Борисов - Аню Ангелов. Основната функция у нас ще бъде логистична.

Освен в България подобни звена на Алианса на НАТО ще бъдат изградени в още пет държави по външната източна граница на атлантическия пакт в Европа. Това са Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония.

Във всеки център ще работят по 50 души. Половината от състава ще бъде от местни специалисти, другата половина от представители на другите страни членки.

Целта на изграждането на подобни центрове е пряко свързана със системата на командната структура на алианса. Те ще изпълнят със съдържание член пети от договора на алианса - колективна отбрана, съвместни учения, осигуряване на логистична подкрепа, поясни Аню Ангелов.

Центърът в България ще бъде най-вероятно в София. Евентуално ще се използват и учебните центрове в Ново село и Корен.

Действието на центъра няма да е насочено срещу никоя държава, но при два конфликта, които са много сериозни, в близост до нас - в Близкия изток и в Украйна, очевидно добрата координация е от първостепенна важност, посочи експертът.

Само 25% от средствата за поддръжка на центъра се осигуряват от страната домакин, останалите три четвърти се поемат от организацията, уточни Ангелов.

#НАТО #Брюксел #командни центрове #Аню Ангелов