Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата поиска потвърждение на 4-годишната присъда за Цветанов

Прокуратурата поиска потвърждение на 4-годишната присъда за Цветанов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд (САС) да потвърди 4-годишната присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения.

Той беше признат за виновен в това, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!" на шест искания за СРС-та.

Срещу Цветанов има общо три дела в съда и трите бяха спрени, заради имунитета му като народен представител. След като този имунитет бе поискан от главния прокурор, а Цветанов доброволно го даде, делата бяха насрочени. Две от тях стигнаха до втора съдебна инстанция.

Освен делото, по което беше осъден, се очаква в САС да продължи и другото дело, насрочено за 26 януари. По него бившият вътрешен министър е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. По него Цветанов бе оправдан на първата инстанция.

Все още не е приключило на първа инстанция делото срещу Цветанов за мобилното подслушване, насрочено за 29 януари в Софийския градски съд (СГС). По него бившият вътрешен министър е подсъдим с тримата бивши директори на Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), след като на 3 февруари миналата година Софийската градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и екс шефовете на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та.

Цветанов трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление.

#министър #вътрешен министър #СГС #Софийската градска прокуратура #Софийска градска пркуратура #прокуратура #Софийския градски съд #СРС #Софийския апелативен съд #САС #дело #Цветан Цветанов #дело #ДЕЛА