Обратно към пълната версия на статията »

Игнатов: Няма да забраня Азис, той е герой за децата!

Игнатов: Няма да забраня Азис, той е герой за децата!
Игнатов заяви, че е гледал много пъти клипа и танцът определено не бил кючек. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви от парламентарната трибуна, че поп-фолк изпълнителят Азис е герой за децата от Видин и ако това е една от причините за интеграция в смесените училища, музиката му няма да бъде забранена.

Игнатов каза това по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от „Атака“ Десислав Чуколов, който апелира „циганската музика“ да бъде забранена в училищата, предаде „Дневник“.

Мотив за искането му стана разпространен в медиите и социалните мрежи преди около две седмици видеоклип. На него деца от видинското училище „Софроний Врачански“ поздравяват служителките на общината за 8 март с танц върху песен на Азис.

Видеото предизвика остра обществена реакция. По-късно се оказа, че хореограф на танците е известният във Видин преподавател Методи Филчев, който организирал множество спектакли и училищни тържества в града.

В петък Игнатов заяви, че също е проверил Филчев. Хореграфът имал танцова група от 27 ученици и работел активно за интеграцията на децата от ромски произход.

Освен това „ръководството на училището и педагогическата колегия работят в тясна връзка с родителите и откликват на техните желания за развиване на талантите на децата им. Дейността спомага за редовно посещаване на занятия и задържането на децата в училище“, обясни Игнатов.

Той заяви също, че е гледал много пъти клипа и танцът определено не бил кючек.

„Наистина изпълнението е на Азис. Но кой в българската държава е забранил изпълненията на този изпълнител, кой е този орган, който е забранил този тип музика изобщо“, попита образователният министър.

Според него е по-добре децата от ромски произход да ходят на училище благодарение на състава на Матоди Филчев, отколкото да спрат да посещават часове и наистина да заиграят кючек. Затова и Филчев нямало да бъде наказан.

Просветният министър каза още, че не одобрява в България да има деление на българи, роми и турци.

„Те са равноправни граждани и не са виновни, че живеят в ужасни условия, поради което имат определен тип култура“.

Десислав Чуколов обаче обвини Игнатов, че не иска да предприеме нищо и да накаже преподавателя, защото Филчев бил бивш активист на ДПС и БСП, имал и връзки с ГЕРБ.

„Не се заигравайте с циганите само за да им печелите гласовете на избори. Интегрирайте ги с народна, не с циганска музика“, призова депутатът от „Атака“.

Игнатов не отговори на тази нападка, а повтори, че не одобрява делението на етнически принцип по какъвто и да е начин. Призна също, че той самият бил роден във Видин.

#Сергей Игнатов #министър на образованието #Азис #Видин #Десислав Чуколов #Атака #Методи Филчев #ДПС #БСП #ГЕРБ