Обратно към пълната версия на статията »

Емоции от протеста: Поканиха Бойко и кабинета да пътуват с влак до Банкя (снимки)

Емоции от протеста: Поканиха Бойко и кабинета да пътуват с влак до Банкя (снимки)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и неговите министри са поканени да пътуват на 31 януари до Банкя с влак, за да видят колко хора ще се возят, да си поговорят за проблемите в жп транспорта и да се зададат неудобните въпроси. Това заявиха протестиращите на Централна гара в София срещу спирането на определени влакове.

Другата събота от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт (ГИОРТ) и Сдружение за запазване и развитие на железниците на Централна гара ще раздават разписания на пътуващите – една услуга, която се прави и в други страни в Европа.

"Това, което се случва сега, е

хвърляне на прах в очите на хората

защото се вдигна голяма вълна от протести срещу закриването на жп линии", заяви Георги Статков от ГИОРТ. Той задава въпроса защо след всяко съкращение БДЖ потъва все повече и повече. Той и колегите му питат още защо биват прогонвани клиентите като се пускат все по-малко и неудобни за ползване влакове. Да не говорим за хигиената и сигурността, защото ремонтната база е ликвидирана, а ремонтите се извършват стихийно, като се свалят части от бездействащия подвижен състав и се монтират на действащия, продължи той.

Според Статков изглежда някой има интерес  жп транспортът да е бавен, мръсен и неудобен, за да отблъсква клиентите от железниците.

Протестиращите

не вярват на транспортния министър Ивайло Московски, че няма да се съкращават влакове

Служители на БДЖ твърдят, че 40-те милиона лева субсидия няма да могат да осигурят нито стабилизация на железницата, нито реформа. Веселин Кирев от Гражданската инициатива заяви, че всички граждани, които желаят, могат да заповядат - "за да видим къде са проблемите в жп транспорта. Да видим щом има губещи жп линии, дали има печеливши шосета".

Железничари и недоволни граждани излязоха на национален протест в редица градове от страната - София, Варна, Горна Оряховица, Карлово, Монтана, Лом, Бойчиновци.

Протест срещу спирането на 140 влака и съкращаването на 1500 души експлоатационен персонал в БДЖ събра хората във Варна (на снимката долу). 38 влака в БДЖ бяха спрени преди Нова година, а от 1 февруари се планираше това да се случи с други 90, част от които бяха и два влака по линията Варна-Русе.

Около 1 000 железничари и граждани участваха в митинга в Горна Оряховица под мотото: "Не на разрухата в Българските железници". Според хората

80% от спрените влакове минават през Горна Оряховица

за шест от композициите тя е първа гара.

Над 12 000 подписа са събрани в Североизточна България срещу спирането на 38-те влака от 12 януари и намерението този процес да продължи. Това оставя хората в малките селища без редовен и евтин транспорт до училища и фирми в градовете, уточнява БНР.

В декларация до Министерския съвет и парламента участниците в митинга искат да бъдат пуснати отново спрените влакове и да не се спират нови 90, да няма съкращения на персонал в БДЖ, както и на звена и хора в Национална компания "Железопътна инфраструктура". Те се обявяват и против приватизацията на "Товарни превози".

Жители на врачанските села Бели Извор и Криводол също протестираха заради спрените влакове, които са

единственият транспорт на местните хора

По време на протеста на гара Бели Извор изненадващо пристигна отдавна спрян пътнически влак от Лом за Мездра.

В Пловдив днес протест не се състоя, тъй като не е имало разрешение, въпреки това събирането на подписи в защита на БДЖ продължава. В Добрич също подкрепиха БДЖ, протестиращите там се обявиха и за отварянето на ТЕЦ-Варна.

В Шумен пък железничарите поискаха оставката на ръководството на БДЖ и се обявиха за това повече влакове да не бъдат спирани, както и за стабилизиране състоянието на железниците.

В Карлово недоволни граждани от решението на БДЖ да спре 12 влака през града блокираха за няколко минути жп линията на гарата в града и спряха движението на бързия влак София-Бургас. Районът на Карлово е един от най-ощетените в страната. Спрени са влакове до София, Златица Сливен и Тулово, което е една трета от всички стопирани композиции. Така много селища в общината остават без жп транспорт.

#влак #влакове #БДЖ #протест #железничари #Централна гара #Банкя #министри