Обратно към пълната версия на статията »

Петър Москов: Над 5000 лв. бонуси ще получават добрите лични лекари

Петър Москов: Над 5000 лв. бонуси ще получават добрите лични лекари
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Национална програма на здравното министерство предвижда на базата на резултати от дейността на личните лекари да бонифицира тези с добра дейност. Бонусите ще бъдат от порядъка на хиляди левове на година - не по-малко от 5000 лева, разкрива в интервю пред "24 часа" здравният министър Петър Москов.

В момента националният консултант заедно с цяла група експерти разработват подробни и ясни критерии. "Философията, на която подчиняваме реформата е да бъде поощрявана добрата работа, която води до качествено лечение", сочи министърът.

За търговците на лекарства обаче се предвиждат възпиращи правила. Това е бизнес, с който държавата трябва да сключи договорености при ясни и дългосрочни правила, обяснява Москов. Идеята е големите търговци да започнат да се държат като малките, т.е. наистина да се движат по законите на конкуренцията.

Още през следващия месец ще бъде пусната обществена поръчка за електронен лекарствен търг в лечебните заведения.Според здравния министър това ще изсветли процеса. Навсякъде, където това е въведено, разходите на лечебните заведения за едни и същи като количество и като обем медикаменти падат с около 20 процента, аргументира ползата той. 

Изтрива се възможността за всякакъв лобизъм и административни пречки пред това да има реална конкуренция. В момента 90% от доставките в болниците се държат от 4 фирми - само те са се оказали достойни да предоставят медикаменти, а на пазара има регистрирани 200, дава пример Петър Мостов.

#лични лекари #бонуси