Обратно към пълната версия на статията »

Лекари скочиха срещу готвената система за бонуси

Лекари скочиха срещу готвената система за бонуси
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общопрактикуващи лекари скочиха срещу въвеждането на система за бонуси за добри резултати. Идеята да бъде въведена такава практика разкри вчера здравният министър Петър Москов. Според нея 10% от общо 4700-те джипита или около 470 души годишно ще бъдат финансово стимулирани, ако отговарят на система от критерии, които обаче все още не са уточнени.

Според медиците обаче подобна система няма да сработи и не би дала очакваните резултати. Още повече че и самите критерии не са ясни.

Джипита се опасяват, че е възможно несправедливо бонусите да отиват при техни колеги, чийто пациенти са с най-малко хоспитализации или са спестили най-много на бюджета на касата, без да се отчита доколко е било правилно предписаното от тях лечение.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров заяви, че предложението на този етап би донесло повече стрес в системата. Той припомни в сряда пред БНТ, че един от основните проблеми е недостигът на средства за личните лекари и те настояват бюджетът на касата по това перо да се увеличи с 20 млн. лева.

"Т.е. първо трябва да осигурим базата, а след това да мислим за надстройване и за награди и за каквото и да е друго", коментира той. Киров определи предложението на министъра като "разделяй и владей".

#лекари #система #бонуси