Обратно към пълната версия на статията »

Борисов предупредил просветния министър "да внимава в изказа"

Борисов предупредил просветния министър "да внимава в изказа"
Просветният министър Тодор Танев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов призна пред депутатите, че е помолил просветния министър проф. Тодор Танев да бъде по-внимателен в изказа си. 

"Аз се срещнах с него и просто го помолих да бъде по-внимателен в изказа, защото и аз сега нито мога да кажа, че го подкрепям, защото не знам как да кажа, че го подкрепям, но в същото време времето е такова - преди да сме му видели потенциала да му искаме оставката", се опита да обясни Бойко Борисов, предизвикан от независимия депутат Велизар Енчев. Той припомни от парламентарната трибуна скандалните изказвания на министър Танев, в които определи Жолио Кюри и Михаил Ломоносов като "кръгли нули" в науката, и призова за оставката на професора.

Борисов се надява министър Танев да е разбрал, че с подобно изказване би могъл да възпламени много среди не само сред интелектуалците и сред хората на образованието, но и сред всички останали.

„Има постулати, има истини, има история и самият аз ми е трудно да отрека дори и Ломоносов, с цялото ми образование, минало в убеждението, че те са големи учени", продължи с опитите да обясни позицията си премиерът и предложи на депутатите да поискат по време на редовния петъчен парламентарен контрол самият министър на образованието да обясни думите си.

 

#Тодор Танев #Бойко Борисов #Велизар Енчев