Обратно към пълната версия на статията »

Еврогрупата: Банките да поемат удара заради Гърция

Еврогрупата: Банките да поемат удара заради Гърция
Очаква се през 2013 г. гръцкият дълг да достигне 186% от БВП, а до 2020 г. да спадне до едва 152%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри на страните от еврозоната решиха да поискат от банките кредитори на Гърция да приемат много по-големи загуби от очакваното.

„Споразумяхме се, че трябва да има по-съществено увеличаване на приноса на банките за спасяването на Гърция“, заяви премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от АП.

Той не уточни точно колко голям ще е този принос, но Германия настоява частните кредитори на Гърция да поемат загуби от 50-60%.

Това ще бъде ключова стъпка, за да се помогне на Атина да се отърси от част от бремето на големия си дълг.

За банките обаче ще се повиши рискът да не могат да се справят със загубите.

„Кризата в еврозоната причинява огромни щети на много европейски икономики, включително Великобритания“, коментира финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Осборн.

„Вече изпробвахме достатъчно краткосрочни мерки, които закрепяха положението само за през следващите няколко седмици“, добави той.

Според доклад на международните инспектори по гръцкия дълг Атина няма да може да се върне на финансовите пазари до 2021 г., освен ако по-голяма част от нейния дълг не бъде опростена.

За да избегнат наливането на още средства в гръцката икономика, финансовите министри от страните – членки на еврозоната, решиха да накарат банките да поемат повече загуби.

Според доклада гръцкият дълг ще достигне 186% от БВП на страната през 2013 г. и ще спадне до 152% през 2020 г. Германия иска тези проценти да бъдат свалени до 120.

Гърция получи първия спасителен заем през 2010 г., той беше в размер на 110 млрд. евро и беше отпуснат от ЕС и МВФ за три години. След като държавата не успя да изпълни условията по обслужване на дълга си, рецесията в нея се задълбочи и се оказа сериозна заплаха за цялата еврозона. През юли 2011 г. европейските лидери договориха втора спасителна програма за Гърция на стойност 158 млрд. евро.

#Еврогрупата #Великобритания #БВП #спасителен заем #Люксембург #Германия #Жан-Клод Юнкер #Атина #гръцки дълг #дългова криза #еврозоната #Гърция