Обратно към пълната версия на статията »

Кюрдски екстремисти: Турция планира да нахлуе в Сирия

Кюрдски екстремисти: Турция планира да нахлуе в Сирия
Не смятам, че този режим, с неговите характеристики, може да оцелее. Това противоречи на логиката, на историята и на хода на историята, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу. Снимка:ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кюрдските екстремисти заплашиха Турция, че ако изпрати войски в Сирия, Кюрдската работническа партия ПКК ще вземе отношение в конфликта на страната на Дамаск.

Подновеният алианс межди Дамаск и ПКК ще ядоса Турция и може да принуди Анкара да заеме още по-твърда позиция срещу сирийския президент Башар Асад по повод бруталните репресии над антиправителствените протести, коментира „Ройтерс“.

Мурат Караялан, командир в ПКК, каза, че Турция подготвя почвата за нахлуване в Сирия.

„Турската държава планира интервенция срещу нашия народ. Нека бъда ясен, ако турската държава се намеси срещу нашия народ в Западен Кюрдистан, цял Кюрдистан ще се превърне във военна зона“, каза той, цитиран от информационна агенция „Фират“, която е базирана в Европа и близка до екстремистите .

Междувременно шестима полицаи и шестима кюрдски бунтовници загинаха по време на двудневни интензивни сражения между силите на реда и членове на ПКК в югоизточната част на Турция, близо границата със Сирия, съобщи източник от местните служби за сигурност.

Хиляди войници и полицаи, както и авиация участват в операцията. Министърът на вътрешните работи Идрис Наим Шахин съобщи в сряда, че операцията е започнала във вторник и че до момента са били убити петима полицаи.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу заяви във Виена по време на прием в турското посолство, че оцеляването на режима на Башар Асад „противоречи на хода на историята и е почти невъзможно след неотдавнашните масови убийства“.

„Не смятам, че този режим, с неговите характеристики, може да оцелее. Това противоречи на логиката, на историята и на хода на историята“, заяви Давутоглу, преди да замине за Брюксел за срещата на външните министри на държавите членки на ЕС.

„Режим, който се бори срещу собствения си народ, опитвайки се да запази статуквото, не може да оцелее“, смята външният министър на Турция.

По думите му, ако сирийският президент Башар Асад беше провел реформи преди една година паралелно с демократичните движения в рамките на Арабската пролет, „щеше да има по-голям шанс“.

„Но след като уби толкова хора, ще бъде много трудно да успее да убеди народа си, това е почти невъзможно“, заяви Ахмед Давутоглу.

По данни на организацията „Сирийски наблюдател за човешки права“ над 9100 души са били убити от началото на народния бунт срещу сирийския президент Башар Асад преди една година.

По неофициални данни на опозицията жертвите са над 30 000.

#Турция #Анкара #Сирия #Дамаск #ПКК #кюрди #външен министър #Идрис Наим Шахин #Башар Асад #Кюрдистан