Външно обясни на Букурещ, че няма румънско малцинство в България

22 март 2012, четвъртък / 16:31;
Външно обясни на Букурещ, че няма румънско малцинство в България
Зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев (вдясно) е подчертал становището на България, че подобни изявления не са в интерес на добросъседските отношения между двете страни. Снимка: БГНЕС

България не приема твърденията на Румъния за наличие на румънско етническо малцинство, заяви зам.-външният министър Димитър Цанчев.

Цанчев се срещна в четвъртък с румънския посланик в София Антон Пакурецу, след като в сряда в изявление румънският външен министър Кристиан Дяконеску повдигна въпроса за делимитация на черноморското пространство и твърдения за румънско етническо малцинство в България.

Като изрази неприемането от българска страна на твърденията за наличие на румънско етническо малцинство, Димитър Цанчев подчерта, че подобни изявления не са в интерес на добросъседските отношения между двете страни, съобщи пресслужбата на Министерството на външните работи в четвъртък следобед.

Цанчев още веднъж е отбелязал, че такъв въпрос не е повдиган на съвместното заседание на двете правителства.

Българските граждани с румънско самосъзнание са духовен мост между двете страни, заяви в отговор посланик Пакурецу и допълни, че те нямат проблеми в България.