Плевнелиев: Претенциите на Румъния не са териториални

22 март 2012, четвъртък / 12:05;
Плевнелиев: Претенциите на Румъния не са териториални
Претенциите на Румъния към България не са териториални, твърди президентът на България Росен Плевнелиев. Снимка: “Новинар“

Претенциите на Румъния към България не са териториални, твърди президентът на България Росен Плевнелиев.

„За да станат членки на ЕС, България и Румъния са подписали документи, че нямат никакви териториални претенции помежду си. Четох внимателно думите на румънския външен министър. Той говори не за териториални претенции, а за нерешен проблем със 17 кв. км в акваторията на Черно море“, заяви Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Президентът се срещна в четвъртък с лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров в рамките на политическите консултации.

„Има междуправителствена комисия и тя със сигурност ще си свърши работата“, убеден е президентът.

„Ще направя обобщение и обръщение в парламента в скоро време“, съобщи той.

„Ще отида на гости на депутатите, ще ги поздравя, но и ще ги информирам след проведените политически консултации, че политическите партии са споделили с отговорни идеи, които е добре да бъдат осъществени“, каза още Плевнелиев.

„Планирам, освен да кажа за приоритетите, да съобщя как, кой и кога, имайки предвид точните срокове и отговорните за изпълнението на решенията. Искам не само да предлагам приоритети, но и решения по тях“, потвърди президентът.

„В края на 2012 г. ще направя второ обръщение, в което ще обобщя какъв е бил напредъкът по предложените приоритети. Искам българските граждани да са част от този процес“, категоричен е Плевнелиев.