Обратно към пълната версия на статията »

Откриха двореца, където се предполага, че е съден Христос

Откриха двореца, където се предполага, че е съден Христос
A A+ A++ A

Израелски учени откриха останки от сградата, където се предполага, че е съден Исус Христос, по време на разкопки в Ерусалим, съобщи "Вашингтон пост".

Археолозите са попаднали на останките съвсем случайно, докато търсели ценни предмети, които могат да бъдат увредени при разширяването на музея "Кулата на Давид".

Експертите предполагат, че новата находка вероятно е била двореца на цар Ирод. Предполага се, че там е бил настанен Пилат Понтийски и се е състоял съдебният процес срещу Исус Христос.

Археолозите са категорични, че засега това е само една от версиите и предстои много работа преди да докажат произхода на останките.

Според преданието, на 1 април 786 г. (от основаването на Рим), 6 дни преди Пасха (Връбница), Христос влиза заедно с апостолите в Йерусалим, прогонва търговците от храма, проповядва там и предизвиква враждата на юдейските първосвещеници, книжници и старшини, особено на фарисеите. В сряда на 4 април, (Юда) един от учениците му, го предава за 30 сребърника на Синедриона. Христос се отправя от Витания, където извършва най-голямото чудо (Възкресение Лазарево (Лазаровден)), в Ерусалим, за да празнува Пасха с учениците си. При Тайната вечеря извършва тайнството на Евхаристията с хляб и вино. В полунощ отива в Гетсиманската градина край Йерусалим заедно с апостолите Петър, Яков и Йоан (Молитва за чашата; Преображение Господне). Сред втурналата се в градината тълпа е Юда Искариотски – един от апостолите, който целува Христос, което е уговорен знак за разпознаване. Христос е пленен и отведен в двореца на Анна (Аннан), след това при първосвещеника Кайфа, под чието председателство свиканият синедрион осъжда Христос на смърт. Римският прокуратор Пилат Понтийски отначало не желае, но е заплашен с обжалване до Рим и накрая потвърждава смъртната присъда. В петък около 09 ч. (третия час = 06 ч. + 3 часа). Христос, заедно с двама разбойници, е отведен от римски войници и разпънат на кръст на хълма Голгота в Йерусалим. Издъхва след 6 часа около 15.00 ч. (деветия час – виж Библията – Матей 27:46). Приема се, че Исус Христос е починал около 30 г.

#Исус Христос #Христос