Обратно към пълната версия на статията »

Големият синигер стана символ на София

Големият синигер стана символ на София
Софиянци (и не само) избраха големия синигер за птица – символ на столицата. Снимка: БДЗП
A A+ A++ A

Софиянци (и не само) избраха големия синигер за птица - символ на столицата.

Общо 8600 души дадоха своя глас в онлайн гласуването за птица – символ на София, като 24% от гласовете отидоха за големия синигер. На второ място е гугутката с 20%, а на трето е домашното врабче с 16% от вота, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Конкурсът е част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България“ на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е подкрепен и финансиран от Фондация „Америка за България“.

„Щастливи сме, че софиянци избраха един пъстър и жизнерадостен вид за символ на столицата ни. Известен още като чичопей, той е обичан от малки и големи“, коментира избора на софиянци Тея Иванова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

„Големият синигер се среща целогодишно в града ни и може да се види през лятото в градинките и парковете, а в най-студените зимни дни може да го привлечете с хранилка, пълна със сурови семена“, каза тя.

Освен че е симпатичен, големият синигер има и важна биологична роля в природата - да регулира числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения. Синигерите се борят и с листоминиращия молец, който унищожава кестените.

„След като софиянци избраха птицата – символ на София, започваме подготовката на пластика, която ще бъде поставена в Южния парк. Тя ще бъде и отправната точка на маршрутите за наблюдение на птици, които ще обозначим с информационни табла. Очаквайте всичко това в началото на юни“, допълни Тея Иванова.

Целта на проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България“ е да популяризира страната ни като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

#фондация „Америка за България“ #„Вижте за първи път: Летящото богатство на България“ #проект #София #птица #символ #врабче #синигер #Българското дружество за защита на птиците