Обратно към пълната версия на статията »

Дефицит 3.7% за 2014 г. прогнозира Министерството на финансите

Дефицит 3.7% за 2014 г. прогнозира Министерството на финансите
Снимка: spainbg.com
A A+ A++ A

Предварителните прогнози на Министерството на финансите сочат, че дефицитът по консолидираната фискална програма на касова основа за 2014 г. се очаква да възлезе на около 3 млрд. лв. /3,7% от прогнозния БВП/. Това съответства на актуализираните разчети за годината по приетия Закон за изменение и допълнение на бюджета за 2014 г. и означава успешно приключване на бюджетната година.

През декември успешно бяха изпратени към Европейската комисия сертификати, отчети за разходите и заявления за междинни плащания по седемте Оперативни програми в размер на близо 900 млн. лв., които предстои да бъдат възстановени на България, събщиха от Министерството на финансите.

Заедно с това, необходимият ресурс за Фонда за гарантиране на влоговете в банки бе предоставен в съответствие с предвидените срокове и процедури без да се допусне каквото и да било напрежение и вложителите имат достъп до средствата си. Въпреки изключително кратките срокове бе внесен и приет от 43-тото Народно събрание проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г., където е предвидена постепенна фискална консолидация и свиване на бюджетния дефицит в средносрочен план. Това са само част от сериозните предизвикателства, през които Министерството на финансите премина през последния месец на годината, уточняват от ведомството.

 

#Министерството на финансите #приходи #разходи #дефицит