Обратно към пълната версия на статията »

Уестигхаус подготвя студенти от Техническия за изграждане на нов енергоблок

Уестигхаус подготвя студенти от Техническия за изграждане на нов енергоблок
Снимка: biznes-catalog.com
A A+ A++ A

През 2014 г. четирима български студенти от технически специалности преминаха стажантска програма в Уестингхаус Електрик Къмпани. Като част от подписаното наскоро споразумение с Техническия университет – София, най-големия технически университет в България, двама от тези студенти работиха в централата на Уестингхаус в Кранбери Тауншип, Пенсилвания, САЩ. Другите двама, идващи от технически университети във Великобритания, прекараха няколко месеца в Европейския развоен център на Уестингхаус за проектиране на системи за контрол и управление, базиран в София, България.

Като подготовка за потенциалното изграждане на нов ядрен енергоблок в АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000® на Уестингхаус през март 2014 г. компанията подписа двустранно споразумение за сътрудничество с ТУ–София. Клаузите му предвиждат сътрудничество с няколко от факултетите на университета (Енергомашиностроителен и Автоматика) по дисциплини, които са от особено значение при изграждането на реактор с технология вода под налягане AP1000® и внедряването на системи от най-ново поколение за контрол и управление на технологичните процеси.

Стажовете на Уестингхаус са уникална възможност за студенти, които искат да работят за водещи в своята област компании. Ние избираме най-енергичните и впечатляващи сред тях от различни дисциплини, които да работят с нас в епицентъра на ядрените иновации и технологии. Студентите получават възможност за придобиване на различни специални умения, като работят по реални проекти в тясно сътрудничество с преките си ръководители и така научават повече за областта на техните професионални интереси.

„България има дългогодишни традиции и опит в сферата на ядрената енергетика и тази стажантска програма, както и сътрудничеството ни с Техническия университет в София предоставят възможност за допълнително развитие на способностите на следващото поколение професионалисти в сферата на енергетиката – най-вече във връзка с реактора AP1000® на Уестингхаус,” – каза Азиз Даг, вицепрезидент „Ключови клиенти в Европа, Близкия изток и Африка”. „Много от сегашното поколение студенти ще участват активно в проектирането и изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” и Уестингхаус очаква с нетърпение да продължи взаимоотношенията си с Техническия университет в София.”

Проектът за разширяване на АЕЦ „Козлодуй” представлява рядка възможност за България да инвестира в най-съвременните технологии и да приложи най-високите и най-конкурентни стандарти в местната промишленост. Тъй като реакторът с вода под налягане с технологията AP1000® е най-усъвършенстваният проект за атомни електроцентрали в света, изключителен инженерен, строителен и производствен опит и умения ще бъдат придобити от българските компании, като по този начин ще им бъдат предоставени значителни възможности за бъдещо участие в проекти за изграждане на нови ядрени мощности по целия свят.

#Уестингхаус #АЕЦ "Козлодуй" #Техническия университет