Обратно към пълната версия на статията »

Изселниците в Турция приветстват Борисов

Изселниците в Турция приветстват Борисов
Всяка среща между Бойко Борисов (вляво) и Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) е знак, че двустранните отношения се развиват в правилна насока, смятат изселниците в Турция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дружествата на българските изселници в Турция следят с интерес посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Анкара.

„Винаги сме били позитивно настроени към всяка крачка, допринасяща за доброто на хората в двете съседни страни“, заяви доцент Юксел Юзкан, председател на една от най-влиятелните изселнически организации „Бальоч“, цитиран от „Фокус“.

Според него визитата на Бойко Борисов ще стимулира културните връзки между България и Турция, което ще се отрази на стотици членове на „Бальоч“.

Той използва случая, за да напомни за становището им, че изучаването на турски език като майчин в училищата в България трябва да е задължителен, а не свободноизбираем предмет.

Председателят на „Бултюрк“ Рафет Мурат смята, че посещението на Борисов е знак, че двустранните отношения се развиват в правилна насока.

„Всяко такова посещение ще даде тласък за добросъседски взаимоотношения и ще повлияе върху обстановката в региона като цяло. Нашата организация по-принцип подкрепя идеята на Балканите да няма граници, но разбира се, политиците решават, а не ние, културните организации“, заяви Рафет Мурат.

#Анкара #Бойко Борисов #България #Турция