Обратно към пълната версия на статията »

България и Турция искат демокрация за арабските народи

България и Турция искат демокрация за арабските народи
Българският външен министър Николай Младенов се срещна с турския си колега Мехмет Давутоглу. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Турция подкрепят стремежа на арабските народи към свобода и демокрация, посочват външните министри на двете държави Николай Младенов и Мехмет Давутоглу в съвместно изявление.

Двамата министри се срещнаха в рамките на провеждащото се във вторник в Анкара общо заседание на българското и турското правителство, съобщиха от МВнР.

„Фундаменталните човешки права, свобода, справедливост, демокрация и достойнство са универсални човешки ценности, които всички членове на международната общност имат като първостепенно задължение и отговорност да защитават“, се казва в изявлението.

Двете страни апелират към международни усилия за незабавно спиране на кръвопролитията в Сирия и за диалог и преход към демокрация в арабската страна.

В този смисъл външните министри определят като значима предстоящата среща на групата „Приятели на Сирия“, която ще се проведе в Истанбул.

Двете съседни страни ще си сътрудничат тясно в рамките на НАТО, изграждането на противоракетна отбрана, чиято цел е да гарантира сигурността на всички държави от Алианса и операцията в Афганистан.

„България и Турция приветстват напредъка на Босна и Херцеговина в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната и напълно подкрепят новото правителство в Сараево в осъществяването на необходимите реформи“, се казва още в съвместното изявление на министрите Младенов и Давутоглу.

#България #Турция #НАТО #Николай Младенов #Мехмет Давутоглу