Обратно към пълната версия на статията »

Юбилей: СДС по следите на сините стъпки

Юбилей: СДС по следите на сините стъпки
A A+ A++ A

Днешното ръководство СДС, някои от създателите на съюза и десетки симпатизанти на синята идея изминаха символично 25 "сини стъпки" в чест на 25-годишнината от основаването на Съюза на демократичните сили.

"България още е далеч от това, за което мечтаехме - не се отказвайте, защото няма кой да го направи", обърна се към участниците един от ветераните, президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Точно в 12:00 часа от пл. "Славейков" тръгна шествие към централата на партията на "Раковски" 134. Председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски поведе множеството по предварително  залепени сини стъпки.

 

Пред сградата на СДС на изградена сцена музиканти вече подгряваха настроението с култови песни от първите години на демократичните промени.

"Остаряхме заедно със СДС, но никога не напуснахме СДС",

поздрави сините симпатизанти президентът Петър Стоянов. "През годините СДС избистри своята идеология, заедно плакахме и се радвахме на победите и загубите. Днес остават поуките", каза той.

Петър Стоянов разказа, че след успеха на Реформаторския блок се е чул със свои приятели, които през годините  се разделили в ДСБ, ДБГ и други. "Днес най-после сме заедно - защо трябваше да ги ядеш тези жаби през последните години, защото трябваше да се цепим, ругаем и да отправяме хули? Това е смисълът от празнуването днес - да извлечем поуки, за да бъдем по-сили", заключи  Стоянов.

Председателят на СДС Божидар Лукарски отчете, че четвърт век СДС е символ на промяната, реформите и демокрацията. "Винаги сме били и ще продължим да защитаваме изконните ценности - демократичност, свобода на словото и избора, равноправие", каза той. 25 години СДС се променяше, но остана вярна на тези принципи, категоричен бе той.

След официалната част на улицата събитието се пренесе на шестия етаж на сградата, където бе разрязана торта, а кратко обръщение направиха председателят на ДБГ Меглена Кунева и на НПСД Корман Исмаилов. Поздравителен адрес бе изчетен от името на премиера Бойко Борисов и председателя на ЕНП Жозеф Дол.

Моята увереност за страната е свързана със СДС, заяви в поздравленията си Меглена Кунева. Лидерът на ДБГ си спомни за плакат от началото на 90-те, изобразяващ малко дете и надпис "вярвам ви" и обяви, че днес "много вярва" на СДС, на създателите на партията и на хората, били част от развитието й.

В душите и идеите си всички сме седесари, каза от своя страна Корман Исмаилов, който си спомни началото на прехода и своето участие в протести и публични мероприятия. Тогава бяхме ученици, бунтувахме се срещу реформите и гледахме по телевизията за онова, голямата част от което днес живеем, каза той. 25 години все пак явно не стигат, пътят още е пред нас и ни предстои много работа, отчете той.


Източник: БГНЕС

#СДС #25 години #Божидар Лукарски #Петър Стоянов #Константин Тренчев