България и Турция заседават съвместно в Анкара

20 март 2012, вторник / 08:52;
България и Турция заседават съвместно в Анкара
В рамките на еднодневната визита премиерът Бойко Борисов ще се срещне със своя колега Реджеп Таийп Ердоган. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствени делегации на България и Турция ще проведат съвместно заседание в турската столица Анкара, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Във водената от премиера Бойко Борисов официална делегация са вицепремиерът Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов, министърът на транспорта Ивайло Московски, регионалният министър Лиляна Павлова, земеделският й колега Мирослав Найденов, социалният министър Тотю Младенов, министърът на културата Вежди Рашидов, екоминистър Нона Караджова и номинираният за министър на икономиката Делян Добрев.

По време на заседанието ще бъде подписан меморандум за взаимно създаване на културни центрове в двете държави и програма за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

В рамките на еднодневната визита премиерът Бойко Борисов ще се срещне със своя колега Реджеп Таийп Ердоган и с президента на Турция Абдуллах Гюл.

Меморандумът за взаимно създаване на културни центрове предвижда България да има свой културен център в Истанбул, а Турция да направи свой в София. Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните.

Другият съвместен документ предвижда конкретни дейности по опазване на обекти на недвижимото културно наследство, намиращи се на територията на двете страни.

Българската страна планира експедиции в района на Одрин, Къркларери, Визе и Текирдаг, фотограметричното заснемане на сградата на Българската екзархия в Истанбул, на църквата в с. Коюн Баба.

Ще бъдат подготвени различни проекти, сред които за реставрация на българския метох при църквата „Св. Стефан“ и за благоустрояване на българските гробища в Одрин.

Програмата на правителствената делегация предвижда още полагане на венец в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, среща с президента Абдуллах Гюл, среща „на четири очи“ между премиерите Бойко Борисов и Реджеп Таийп Ердоган и официална вечеря в чест на българската делегация.