Обратно към пълната версия на статията »

Преференциално избрани критикуват ДПС заради изключването на Палев и Хюсмен

Преференциално избрани критикуват ДПС заради изключването на Палев и Хюсмен
A A+ A++ A

Изключването на Муса Палев и Гюнай Хюсмен от парламентарната група на ДПС е лош сигнал за демокрацията в българското общество. Тяхното единствено прегрешение е, че са изпълнили желанието на избирателите, които са ги посочили лично за техни представители в парламента.

Това посочват в декларация преференциално избраните депутати в 43-то Народно събрание Георги Кадиев, Мартин Димитров, Борислав Миланов, Димитър Димитров и Манол Генов.

Тези двама колеги по никакъв начин не са нарушили законите в страната, нито са компрометирали или работили против партията си, застъпват се народните избраници.

"Народните представители трябва да бъдат съдени по своята работа в Народното събрание и извън него и трябва да бъдат насърчавани активните кандидати за народни представители, които защитават интереса на обществото и на своите избиратели", се посочва още в декларацията. Според петимата преференциално избрани депутати, подписали документа, колегите им Палев и Хюсмен са наказани, въпреки че са донесли допълнителни гласове за партията си и не са нарушили никакви закони.

Този акт може да се определи като пример за подмяна на вота, заявяват в декларацията си Димитров, Кадиев и компания. Според тях избирателите на ДПС отчетливо са гласували за Палев и Хюсмен, които получават между 15 - 18% персонална подкрепа в Благоевградска и Разградска област.

"Преференциалният вот е именно начин гражданите да дадат пряка оценка на своите избраници и затова трябва да бъде насърчаван, а не наказван", пишат още депутатите и призовават ДПС да преосмисли действията си и да не заличава правото на избирателите да посочват личностите, които искат да ги представляват редом с политическите сили в българския парламент.

#Муса Палев #Гюнай Хюсмен #ДПС #преференциален вот #Георги Кадиев #Мартин Димитров