Обратно към пълната версия на статията »

Софийският университет е с най-висок рейтинг сред ВУЗ-овете у нас

Софийският университет е с най-висок рейтинг сред ВУЗ-овете у нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с най-висок рейтинг в 21 направления, според данните на Министерството на образованието и науката за рейтинговата система на висшите училища.

Следват Медицинският и Техническият университет в София, които имат водещи позиции в класациите по 5 направления. Химикотехнологичният и металургичен университет води в 3 класации.

Данните в системата за 2014 г. показват, че

средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 867 лв.

а делът на регистрираните безработни сред тях е около 4 на сто. По-малко от половината наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование - 46 на сто.

Един от авторите на изследването - Георги Стойчев, посочи пред БНТ най-често срещаните професии в направление "Информатика и компютърни науки", една от най-желаните специалности: "На първо място са специалисти по информационни и комуникационни технологии - близо 43 на сто от завършилите. На второ място - специалисти по природни и технически науки.

Половината завършили университет обаче не работят на позиции, които изискват висше образование. Само 46% от наетите висшисти заемат позиции с дипломите си за висше.

Част от абсолвентите намират препитание като продавачи.

Безработицата при някои висши училища, обучаващи икономисти, достига над 11%.

Най-ниска безработица - под един процент

и най-висока степен на приложение на придобито висше образование - над 90 на сто, се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Проблемът на нашето висше образование не е, че произвеждаме много студенти, за които няма работни места на пазара на труда, коментира Стойчев. Имаме сгрешена структура на висшето образование. Рационализирането на тази структура може да доведе до повишаване на ефективността на публичните и частни инвестиции.

#образование #рейтинг #ВУЗ #университет #Софийският университет "Св. Климент Охридски"