Обратно към пълната версия на статията »

Откраднаха 50 хиляди детонатора от заводa в Горни Лом

Откраднаха 50 хиляди детонатора от заводa в Горни Лом
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кражба на 50  хиляди детонатора е извършена в завода за боеприпаси "Миджур" край Горни Лом, където в началото на октомври експлозия уби 15 души.

Престъплението е станало въпреки охраната, която пази обекта заради продължаващото разследване.

Има и задържан - бившият работник в предприятието

Светлин Славчев, който е криминално проявен.

Детонаторите били съхранявани на около два километра от взривения цех. Съдържат цветни метали – мед и месинг. "Постепенно са ги изнасяли. Може и някой друг да е вземал от тях. Категорично не може да се каже, това ще установи дознанието", заяви адвокатът Цветан Тодоров.

Кражбата на устройствата, макар и обезопасени,

поставя под сериозен въпрос сигурността в оръжейния завод

къдото все още има пълни складове с взривни вещества. Полицията пази само пред входа. Отделно, ограничен периметър се охранява от частна фирма. Общата площ на завода е 400 декара. "Забранено ни е да влизаме. Ако вътре влезе някой, не можем да го видим. Преди имаше камери, но след като гръмна заводът, те не работят", заяви охранител.

На 1 октомври в 17:00 ч. се взриви цех на завода, собственост на фирма "Видекс". Загинаха 13 мъже и 2 жени. На мястото на фабриката няма нищо, всичко бе изравнено със земята. Отломки от по 150-200 кг се разхвърчали на около 300-400 метра от мястото на взрива. Пострадаха три жени, които са били на портала, намиращ се на 400 м от взривения цех.

#завод #кражба #Горни Лом #боеприпаси