Обратно към пълната версия на статията »

Лидерът на АБВ: Има разлика между ГЕРБ преди и ГЕРБ сега

Лидерът на АБВ: Има разлика между ГЕРБ преди и ГЕРБ сега
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на АБВ Георги Първанов смята, че трябва да "правим известни разлики между поведението на ГЕРБ преди и сега”. В ефира на Би Ти Ви той каза, че по време на първия кабинет на Бойко Борисов е имало „тежък натиск и елементи на репресии”, докато сега се виждали диалог и „различен стил”.

Първанов не се отказа и от думите си от 2010 г. – че лидерът на ГЕРБ е бил „слаб премиер”. Той обаче изрази надежда, че това няма сега да се повтори.

Според него в изчезването на записките на Филип Златанов няма нищо случайно и в случая се вижда дългата ръка на този, който е заинтересован да ги няма тефтерчетата на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликтите на интереси. Заинтересованите са много, имената им са на страниците, но

ГЕРБ са най-заинтересовани истината да не излезе наяве

заяви лидерът на АБВ и президент (2002–2012). "Дали има тефтер или не, е подробност, не маловажна, но със сигурност такъв стил е имало, но не само при ГЕРБ. Да не би при последното правителство да не е имало – ние станахме свидетели на безброй политически уволнения”, добави Първанов.

Той посочи няколко причини за участието на АБВ в управлението: „Първо, защото България трябва да има правителство и да не вървим към нови избори, защото това би било съкрушително. България има нужда от добро и стабилно управление. В това отношение,

ние сме близо до идеята на ГЕРБ

за стабилно управление”.

АБВ има ролята на социален коректив отвътре на управляващото мнозинство, но освен това нейната група дава стабилност на правителството, докато някои други групи го дестабилизират, каза Първанов. Той даде пример с коледните добавки за най-бедните пенсионери, където социалният министър Ивайло Калфин е изиграл ролята на катализатор.

Именно темата за пенсионната система е „взета на въоръжение” от АБВ и ако има сериозно разминаване по нея,

може да се стигне до напускане на властта

Първанов показа документ, който удостоверява, че не притежава средства в КТБ. По думите му става дума за „приятелски огън”, който датира от преди избора на Михаил Миков за лидер на БСП. „Кръгът около бившия председател на БСП със сигурност е най-заинтересован от този слух”, посочи лидерът на АБВ и допълни, че затова подкрепя падането на тайната на ВИП вложителите.

По отношение на БСП Първанов беше откровен: „Изпитвам тревога и това не е поза, стабилността и успеха на левицата е функция на стабилността и успеха на всяка лява партия”. По думите му в момента БСП върви по пътя на кадровото обновление, но тепърва ще осъзнава, че е време за „дълбоко идейно обновление”.

„Аз съм готов да платя възможно най-високата цена –

мога да се оттегля, ако съм пречка за обединението

каза той, но допълни, че това не трябва да се прави самоцелно.

„Не бих искал да имам съдбата на Иван Костов, защото след като той се оттегли, зад него останаха само руини”, заяви бившият държавен глава.

#Георги Първанов #АБВ #ГЕРБ #Бойко Борисов #тефтери #тефтерче #тефтер #Златанов #Филип Златанов