Обратно към пълната версия на статията »

Учителят на отличниците: Ако всичко ни е наред, няма да сме толкова добри

Учителят на отличниците: Ако всичко ни е наред, няма да сме толкова добри
A A+ A++ A

Никога в живота си не съм работил за признание, винаги съм работил за удовлетворение. Думите са на Теодосий Теодосиев, учителят по физика и ръководител на школата в Казанлък, който срещу скромна учителска заплата в лоши условия подготвя златни медалисти.

На днешното заседание правителството реши да предостави на община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който да се ползва от Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в града, за създаването на школа по физика.

Материалната база ще бъде ползвана от уникалната школа по физика, създадена от Теодосиев. Тя функционира вече 35 години и за този период нейните възпитаници са донесли много златни медали за България от международни олимпиади и конкурси. 

"Явно е било необходимо ходенето по мъките, за да се стигне до катарзис и всичко да стане. Не е било толкова страшно", разсъждава Тео. Той даде пример с китайците: "Защо китайците печелят във всичко? Мизерията ги движи. И аз мисля, че ако всичко ни стане на ред, няма вече да сме толкова добри. Аз не смятам, че американците са глупави, просто нямат стимула на китайците".

#физика #учител #Теодосий Теодосиев #Казанлък #школа