Обратно към пълната версия на статията »

Защита до 250 000 лв. при продажба на имоти предлага финансовото министерство

Защита до 250 000 лв. при продажба на имоти предлага финансовото министерство
A A+ A++ A

По-висок праг за гарантираните влогове в отделни случаи предвижда проекта на нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, подготвен от финансовото министерство.

Общата гаранция за парични депозити се запазва, т.е. гарантирани са всички физически и юридически лица, с изключение на професионалните инвеститори, държавните институции и органите на местно самоуправление и местна администрация, с размер на покритието 100000 евро.

За определена категория влоговеобаче, свързани с важни социални събития от живота на човека, като продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране и др., размерът на защитата нараства. Такова е изискването на Директивата на ЕС, според която всяка държава-членка трябва да предвиди в рамките на кратки срокове (от 3 до 12 месеца) по-висока защита.

В законопроекта гаранцията за тези видове влогове  е до 250000 лева при максимален срок на защита – 3 месеца.

Друга важна промяна, съобразена с европейската Директива, предвижда поетапно намаляване на срока за изплащане. Изискването е към 1 януари 2024 г. той да е 7 работни дни от датата, на която депозитите са станали неналични. С предложения законопроект съкратеният срок за изплащане след 7 работни дни се въвежда с влизането на закона в сила, като България няма да се възползва от преходния период, с което правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална степен, пише в мотивите.


#влогове #банки