Обратно към пълната версия на статията »

Български Enterprise ще пази Черно море

Български Enterprise ще пази Черно море
Черно море е най-затвореното море в света. Поради теснината на Босфора и протока Дарданели неговите води се обменят напълно в продължение на цели 600 години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще има свой кораб за борба с нефтените разливи в Черно море.

Корабът носи легендарното име Enterprise и е с тонаж 1313 бруто тона, дължина 64.40 м и пълна товароподемност 2366 тона.

Корабът работи по дългосрочен договор с британската компания Melrose Resources.

Българската компания „БМ Гаст“ спечели търг, обявен от Европейската агенция по морска безопасност (EMSA).

Стойността на проекта е 4,25 млн. евро, в които влиза дооборудването на кораба за нуждите на ликвидирането на нефтени разливи и поддържката на постоянна готовност.

„Enterprise e специализиран кораб за обслужване на нефтено-газови полета в морето“, обяснява управителят на „БМ Гаст“ Георги Бонин.

„По основния си договор с Melrose Resources корабът е длъжен да стои винаги в морето в блок Галата, тъй като обслужва добивната платформа „Галата“ и свързаните с нея подводни газопроводи. А блок Галата се намира точно в центъра на зоната, която трябва да пазим от разливи. Т.е. ние сме просто на идеалното място за бързо реагиране“, обясни Бонин.

Корабът ще бъде нает за период от 4 години. През това време той ще трябва да реагира на сигнали за разливи в рамките на 24 часа.

Акваторията, която ще покрива, е в западната част на Черно море от северната румънска граница до югоизточния порт „Зонгулдаг“ в Турция.

Досега за мащабни разливи в Черно море се грижеше единствено базираният в пристанище Костанца румънски кораб GSP Orion.