Обратно към пълната версия на статията »

Медитацията тренира ума и уголемява мозъка

Медитацията тренира ума и уголемява мозъка
A A+ A++ A

Медитацията тренира ума и може да уголеми мозъка, доказаха учени от Харвардския университет. Структурните промени в сивото вещество са достатъчно големи, за да бъдат уловени при магнитно-резонансна томография.

Практикуването на прости техники като съсредоточаване върху дишането помага да сгъстите сивото вещество в части от мозъка, свързвани с ученето и паметта, контролирането на емоциите и състраданието.

Изследвани са мозъците на 16 доброволци - преди и след 8-седмичен курс по осъзната медитация. Това е все по-популярна форма на медитация, при която целта е да се съсредоточите върху мисли за физически усещания на тялото си и да се откъснете от "бърборенето на ума". На груповите сесии се правят упражнения за дишане, лека йога и "сканиране на тялото" - съсредоточаване на мислите върху определени части от тялото.

Магнитно-резонансната томография била правена преди и след сесиите и резултатите били сравнени с тези от курса по медитация. Участниците в курса имали по-гъсто сиво вещество в редица части на мозъка, включително в левия хипокампус – малка структура във формата на подкова в централния мозък, свързана с паметта, ученето и регулирането на емоциите.

#мозък #ум #медитация