Обратно към пълната версия на статията »

Велизар Енчев ядоса Борисов

Велизар Енчев ядоса Борисов
A A+ A++ A

"Ще гласувам против избора на Бойко Борисов за премиер, защото съм убеден, че така изразявам чувството на огромното мнозинство от български граждани, които не искат неговото завръщане на поста министър-председател". заяви от парламентарната трибуна Велизар Енчев от Патриотичния блок.

С тези думи известният журналист ядоса кандидат-премиера и той напусна пленарната зала.

Не е известно дали с острото си изказване Велизар Енчев ще ядоса и лидерите на Патриотите, които официално подкрепят кабинета.

Източници от парламентарната им група не отхвърлят предположенията, че с "особеното" си мнение при избора на Цецка Цачева за шеф на парламента и с днешния открит отказ да подкрепи правителството Енчев опъва нервите на Валери Симеонов, който от две седмици е спрял авторското му предаване в телевизия СКАТ.

От трибуната Велизар Енчев припомни, че причина за падането на първото правителство на Борисов бяха масовите протести през февруари 2013 срещу поскъпването на тока.

За външната политика на предишния министър Николай Младенов, той каза, че е била изцяло в услуга на чужди сили, включително някои балкански.

"При управлението на Борисов неговият външен министър Младенов провеждаше политика в разрез с политиката на ЕС. Не забравяйте това. Призовавам новият министър Даниел Митов да не следва тази политика", призова Енчев, който бе посланик в Хърватия от 1997 до 2002 година.

Енчев припомни и случая с подслушаните разговори, като каза, че във всяка що-годе цивилизована страна един премиер не може да остане на своя пост след аферата Мишо Бирата, където той осуети митническа проверка на свой приятел.

"Такова длъжностно лице трябва да бъде преследвано от закона", каза Енчев и добави със съжаление, че у нас ненормалното е норма.

"Биографията на Борисов е свидетелство за този тъжен парадокс. Достойните и образовани хора са натикани в ъгъла. Ето защо 3 милиона българи не гласуваха, а останалите гласуваха с омерзение, избирайки по-малкото зло", каза Енчев, добавяйки, че повечето българи, ако имаха тази възможност, също биха гласували срещу Бойко Борисов за премиер, както ще направи той.

#Велизар Енчев #правителство