Обратно към пълната версия на статията »

До 6 ноември НС взема решение за изплащането на гарантираните депозити

До 6 ноември НС взема решение за изплащането на гарантираните депозити
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 6 ноември НС трябва да вземе решение как ще се изплащат гарантираните депозити. След пет часа дебати Временната комисия по бюджет гласува решение от четири точки.

Народното събрание до 6 ноември ще приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и сроковете, определени в правото на ЕС

Министерски съвет съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор в допълнително определен срок трябва да извърши анализ на закона за БНБ, закона за кредитните институции, закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в НС законодателни изменения в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело.

НС в срок от 6 ноември ще приеме и изменение в закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

С цел по-ефективна защита на публичния интерес и интереса на вложителите, беше препоръчано на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит с тази сфера.

Решението на комисията бе гласувано от всички депутати с изключение на тези от БСП и "Атака". Повече възражения събуди единствено трета точка, която не бе подкрепена и от Реформаторския блок.

На днешното заседание в НС присъства цялото ръководство на БНБ, включително подуправителя Цветан Гунев, квесторите в КТБ, одитори, финансови експерти и представителите на протестиращи граждани. Близо пет часа управителят Иван Искров отговаряше на въпроси, като на няколко пъти повиши тон, докато отговаряше на депутатите и присъстващите експерти и граждани.

Искров заяви, че веднага след като се намери решение на казуса КТБ и има стабилно правителство, ще направи консултации с парламентарните лидери – от Борисов до Сидеров – и ще се оттегли.

 

#БНБ #КТБ #депозит #БСП #Атака #Реформаторския блок #НС