Обратно към пълната версия на статията »

396 спасителни операции, 60 евакуирани след изненадата от първи сняг

396 спасителни операции, 60 евакуирани след изненадата от първи сняг
A A+ A++ A

Традицията бе спазена и обявеният от синоптиците още преди две седмици първи сняг ни изненада, като създаде бедствено положение в половин България.

В община Баните, Габрово, Севлиево, Ловеч и в цялата Бургаска област заседаваха кризисни щабове.

Порои и преливащи реки

Валежите достигнаха рекордните 220 литра на кв. метър в Бургаска област, където и морето добави напрежение с 9-метрови вълни. В Хасковската общинаизмериха по около 100 л на кв.м.

По обяд в Бургас предприеха евакуация с хеликоптер на бедстващ човек от наводненията между Приморско и село Ясна поляна. Към 16:00 ч. поради лошите атмосферни условия хеликоптерът на МО се изтегли и спасителната операция продължи с алтернативни варианти.

Всички реки в Хасковска област са с повишени нива,има наводнени дворове, сгради, улици и пътища в селата.

Семейство от село Полски извор, община Камено, е било завлечено с автомобила си в язовира в село Черни връх. В колата са били съпруг и съпруга. „Беше кошмар, екипи на „Гражданска защита“ успяха с всички сили да извадят хората, отървахме се без жертви“, каза кметът на населеното място Тодор Щерев, който е бил на място.

"Хората са от нашето село и вече са в безопасност", каза кметът на Полски извор Паулина Златарева. Те са били повлечени от пътя, след той е бил залят от вълна от язовир, намиращ се край селото. Според кметицата причината той да прелее е голямото количество дъжд.

Язовир "Ал. Стамболийски" прелива с около 1500 куб. м/ сек през преливника, като към момента нивото на водата започва да намалява.

Река Малка Арда заля мост в Баните, отводнени бяхаа няколко къщи в село Гълъбово.

В по-ниската част на селището останаха откъснати 4-5 къщи и екипите на пожарната градиха дига, за да запазят използваем друг мост по течението.

От село Клокотница са евакуирани жена и две деца. От село Татарево бяха спасени 10 човека от образувал се остров в реката.

Придвижването по пътищата на страната е изключително затруднено

От сутринта Северна и Южна България бяха отцепени - всички старопланинскисе оказаха непроходими, дори за тежките машини на аварийните групи и на пътното-поддържащите фирми.

Затворени бяха проходите Шипка, Троян – Кърнаре, проходът на Републиката.

Четири автобуса бяха изведени аварийно от прохода, единият от тях с деца.

Привечер движението през Шипка беше нормализирано, другият основен проход откъм Троян бе в добро състояние, в посока Кърнаре обаче ситуацията е тежка.

По пътя си спасителите отстраняват паднали дървета, чистят пътя, а и за самите тях напредването е изключително трудно. Не се знае колко души още са в снежния капан, не е ясно и дали колите им са в движение - възможно е, както е било и сутринта, спасителите да се натъкнат на верижни катастрофи, а това затруднява още повече проходимостта.

Засега няма ранени или замръзнали сред спасените пътници, но вечерта напредва и затова в община Карлово е приготвена затоплена зала, където евентуално да намерят подслон спасените.

Председателят на УС на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров съобщи, че всички екипи са на терен, опесъчава се, разхвърлят се химикали, особено по автомагистралите. Снегът се изчиства от пътното платно с гребла и снегорини.

Без ток

Около 30 хил. абоната на ЧЕЗ са с нарушено електрозахранване. Близо 5 хил. клиенти са без електрозахранване в София, около киноцентъра и в кв. „Манастирски ливади”.

По-сложно е в общините Троян и Ловеч, където има общо около 30 хил. клиенти с нарушено електрозахранване.

Аварийните групи съобщават, че са затруднени от паднали дървета по пътищата и по трасетата, където са електропроводите.


#бедствено положение #първи сняг