Обратно към пълната версия на статията »

Експерти: Има много нередности в асансьорния бранш

Експерти: Има много нередности в асансьорния бранш
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ние от години сигнализираме, че има много нередности в асансьорния бранш. Досега сигнализирахме главно за старите асансьори, които са произведени до 1990 г. Оказва се обаче, че много от тези, които са произведени след това, са опасни", алармират от Българската асансьорна асоциация пред Нова телевизия в понеделник. 

От асоциацията са категорични, че асансьорът в столичния квартал Гео Милев, в който в събота загина 53-годишен мъж, не е бил изправен. Според Валентин Маринков от асоциацията има пропуски по отношение на новото съоръжение.

Припомняме, че резултатите от проверката след инцидента показаха, че асансьорът е бил в изправност, а причина за инцидента станала човешка грешка. От бранша обаче твърдят, че става дума за системни грешки и лоши практики в сектора.

"Той няма така наречения щит, който е трябвало да бъде монтиран под пода на кабината. Също така вратата по никакъв начин не трябва да се отваря при засядане на кабината", поясни Маринков.

„Не трябва да се правят опити за излизане от кабината при засядане. По отношение на защитния щит от март месец задължихме всички асансьори да го имат, като сме дали период, в който технологично това да се случи. След като изтече, всички асансьори, които нямат такива щитове, ще бъдат спрени", обясни Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„В този случай има грубо нарушение и асансьорът е технически неизправен. Ще съдействам на семейството на загиналия да осъди държавата, която за пореден път не си е свършила работата", заяви от своя страна Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация. Той се обърна към Стефан Цанков с думите да „махнете саботьорите от техническия надзор".

#асансьор #Валентин Маринков