Обратно към пълната версия на статията »

Иван Нейков: Условията за ранно пенсиониране ще нарастват

Иван Нейков: Условията за ранно пенсиониране ще нарастват
A A+ A++ A

“Рано или късно, условията за ранно пенсиониране ще нарастват. Важно е, как ще се увеличават параметрите. Наблюдаваме тактиката, зад всички, които работат в екстремни условия стоят хора, които не работят при такива условия и също искат такова пенсиониране”, заяви Иван Нейков, пред БНТ.

Мика Зайкова попита, дали нашите миньори работят, като миньорите в други държави, за да търсим и социални придобивки, каквито има в другите държави.

“Когато човек е работил определен брой години при дадени тежки условия, след това държаовата трябва да бъде изваден от тази работа и да бъде трудоустроен на друга работа, това е начинът, ако сме истински загрижени за хората, тогава сме задължени да намерим формата за действие в тази насока”, смята Нейков.

“Проблемът не е в осигурителнтата система, проблемът е в Коадекса на труда, такъв, какъвто е”, допълни Нейков.
“През 2000 г. ниое се договорихме за нещо и то веднага започна да се променя. Тази система е инерционна, тя трябва да се прави с години напред и да се спазва”, смята Зайкова. Според нея, новото правителство трябва да се заеме и с ранното пенсиониране.

“В момента нямаме цел – тя е дребна – три, четири процента компенсации. Трябва да знаем, какви ще са пенсиите след 5, 10 или дори и 15 години. Хората трябва да знаят, защо правят усилията сега”, посочи Нейков.

#Мика Зайкова #пенсиониране #кодекс #компенсации