Обратно към пълната версия на статията »

ГЕРБ и АБВ продължават консултациите на експертно ниво

ГЕРБ и АБВ продължават консултациите на експертно ниво
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На фона на приликите и основните различия все пак има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си. Това каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации с АБВ.

„Различията ни остават. Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление – дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята на държавата, но да засилим нейните регулативни и контролни функции”, посочи Бъчварова.

По думите и има още две принципни различия – изграждането на нови ядрени мощности и мораториума върху изграждане на Белене.

„Установихме, че партиите, с които не бихме искали да си партнираме са едни и същи”, обяви Бъчварова.

Принципно съгласие и еднакво мнение има по 14 от всички 18 точки. Партиите посочиха, че има съгласие за промени в избирателната система и за извеждане на демографската политика като основен приоритет на новото управление. 

Сериозно разминаване между ГЕРБ и АБВ има за данъчната система.

„Ние сме за ниско плоско данъчно облагане, докато колегите държат на прогресивно, подоходно облагане, с необлагаем минимум”, посочи Менда Стоянова. 

Лидерът на ПП АБВ Георги Първанов обяви, че е удовлетворен от разговора. По думите му най-добрият вариант за България е голяма коалиция, с оглед на предстоящата тежка зима и кризата.

„Актуализация на бюджета очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ стоим на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит, както са европейските изисквания”, посочи Георги Първанов.

Той обяви, че са обсъдили ситуацията с КТБ, като по думите му бързо трябва да се решат въпросите на вложителите, „да се предприемат съответните мерки за оздравяването на банката”.

Първанов каза, че като млада партия и като партия с по-скоро ляв социален профил трудно биха могли да подкрепят дясно-центристко правителство.

„Оттук-нататък никой от нас не може да каже, преди да анализираме, дали вървим към по-нататъшно сближаване, или късаме дотук”, заяви Първанов. 

 

#АБВ #консултации #ГЕРБ #Георги Първанов